ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Τοποθεσία του χωριού

Το ιστορικό χωριό Τσουρουνιανά βρίσκεται στη δυτική Κίσσαμο, δυτικά από τα Τοπόλια και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων νότια του κόλπου της Κισσάμου.
Είναι ημιορεινό και κτισμένο στο βάθος της κοιλάδας που διασχίζει ο ποταμός Κακοπέρατος , σε υψόμετρο 450 περίπου μέτρων.
Η θέα από το χωριό είναι πανοραμική καθώς αντικρίζει κανείς χαμηλά την εύφορη κοιλάδα του Κακοπέρατου και τα χιλιάδες ελαιόδεντρα και αμπέλια που παράγουν το Κισσαμίτικο κρασί.
Από δω αντικρίζουμε στο βάθος το χωριό Αι Κυριάννης που πήρε το όνομα του από τον πολιούχο του χωριού, τον Άγιο Κυρ-Γιάννη ο οποίος έζησε εδώ τον 10ο μ. Χ. αιώνα.
Από βορειοδυτικά βλέπουμε το ηρωικό χωριό Καλάθενες.
Βορειότερα αντικρίζουμε τα χωριά Κουκουναρά, Σκουλουδιανά, Χορευτιανά, Χαρχαλιανά με πλούσια αντιστασιακή δράση.
Στα νότια του χωριού αντικρίζουμε τα υψώματα από αριστερά την ΄΄Τράπεζα’’ στο κέντρο τα ‘’ Σιώπατα’’ και δεξιά το βουνό ΄΄Τρούλος’’ που αποτελεί σύμβολο και σημείο αναφοράς του χωριού. Από εκεί, όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, μπορεί κανείς να δει ολόκληρο το νομό Χανίων, ακόμα και την πόλη των Χανίων.
Πιο νότια στα όρια του χωριού υπάρχουν τα υψώματα ‘’Κάστελλος’’, ‘’Πύργος’’, ‘’Βαθύλακας’’, ‘’Τα Σταυράκια’’. Δεξιότερα υψώνεται το βουνό ‘’Μηλιά’’ το οποίο είναι καταπράσινο με καστανιές, ερίκους και κουμάρους.
Τα Τσουρουνιανά κατοικούνταν από τους Προϊστορικούς χρόνους όπως μαρτυρούν διάφορα μνημεία που υπάρχουν εκεί. Πιο συγκεκριμένα στην κορυφή του λόφου υπάρχει ένα νεκροταφείο με μικρούς και μεγάλους λαξευτούς τάφους.
Κοντά στο χωριό και στη θέση ‘’Καταλύμματα’’ υπάρχουν ερείπια ενός αρχαίου οικισμού, όπου βρίσκονται δύο ερειπωμένοι ναοί ο Άγιος Δημήτριος και ο Χριστός.
Επίσης στο χωριό είναι χτισμένη μια Βυζαντινή εκκλησία ο Άγιος Γεώργιος που βρίσκεται σε καλή κατάσταση με ολόσωμες τοιχογραφίες που αναγράφουν την χρονολογία 1200 μ.Χ.

Τα παραπάνω προέρχονται από το βιβλίο '' Μνήμες & Ιστορία του χωριού μου'' του ΘΕΟΧΑΡΗ ΤΣΟΥΡΟΥΝΑΚΗ που εκδόθηκε στα Χανιά το 1996.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας. Ονομάζομαι Μιχάλης Τσουρουνακης και κανουμε μια προσπάθεια για ιδρυση σωματείου για τους απανταχού...Τσουρουνάκηδες.

Το ιστολόγιο σας είναι πολύ ωραίο και θα ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να συμπεριληφθεί στη προσπάθεια μας.

Επειδή δεν μπορώ να βρώ άλλον τρόπο επικοινωνίας μαζί σας, σας παρακαλώ εάν σας ενδιαφέρει επικοινωνήστε μαζί μου στο michalistsour1@yahoo.com

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.